Kuantum etkili bilgisayarların yaratılmasında öncü olan Kaliforniyalı D-Wave şirketi, iki projeyi başarıyla tamamlayarak teknolojisinin etkinliğini kanıtladı. Her ne kadar henüz tam teşekküllü kuantum bilgisayarları olmasalar da D-Wave’in makineleri, geleneksel hesaplamanın hızını geride bırakarak pratik sorunları çözmeye başladı.
Kuantum ve klasik hesaplamayı birleştiren kuantum tavlama yöntemi (kuantum normalizasyonu), Ford Otosan’ın Türkiye’deki otomobil fabrikasının üretim süreçlerini hızlandırmasına, ilaç şirketi Japon Tobacco’nun yeni ilaç geliştirme süreçlerini iyileştirmesine yardımcı oldu.
Ford ile Koç Holding’in ortak girişimi olan Ford Otosan fabrikasında, aynı otomobil modelinin 1.500’e kadar çeşidi üretilebiliyor. Bu durum, atölye kısıtlamaları nedeniyle zorluklar yaratıyor. Daha önce üretimi optimize etmeye yönelik hesaplamalar 10 dakika ile 1 saat arasında sürüyordu ancak D-Wave’in kuantum tavlama teknolojisiyle 1.000 araç için bu süre 5 dakikaya indi.
Bu hızlanma, gövde, boya ve montaj atölyeleri arasında işlerin daha hızlı dağıtılmasını sağlayarak zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağladı. Interesting Engineering, bu yaklaşımın kuantum teknolojilerinin endüstriyel süreçleri nasıl iyileştirebileceğini gösterdiğini belirtiyor.
D-Wave’in ikinci projesi, kuantum makinesinin yeni ilaçlar için moleküler yapılar üreten bir dil modelinin performansını iyileştirdiği Japan Tobacco’da gerçekleşti. Kuantum tavlama, modelin daha iyi terapötik özelliklere sahip daha fazla “kaliteli molekül” üretmesini sağlarken, enerji maliyetlerini de düşürdü.
Bu alanda ilk kez bir kuantum yöntemi, klasik yaklaşımları geride bırakarak kimyasal problemleri çözmek için ChatGPT kadar verimli modeller eğitebileceğini gösterdi.