Türk otomotiv sektöründe çığır açan teknoloji: Kuantum teknolojisiyle liderliğe oynuyor!

Kuantum etkili bilgisayarların yaratılmasında öncü olan Kaliforniyalı D-Wave şirketi, iki projeyi başarıyla tamamlayarak teknolojisinin etkinliğini kanıtladı. Her ne kadar henüz tam teşekküllü kuantum bilgisayarları olmasalar da D-Wave’in makineleri, geleneksel hesaplamanın hızını geride bırakarak pratik sorunları çözmeye başladı.

Kuantum ve klasik hesaplamayı birleştiren kuantum tavlama yöntemi (kuantum normalizasyonu), Ford Otosan’ın Türkiye’deki otomobil fabrikasının üretim süreçlerini hızlandırmasına, ilaç şirketi Japon Tobacco’nun yeni ilaç geliştirme süreçlerini iyileştirmesine yardımcı oldu.

Ford ile Koç Holding’in ortak girişimi olan Ford Otosan fabrikasında, aynı otomobil modelinin 1.500’e kadar çeşidi üretilebiliyor. Bu durum, atölye kısıtlamaları nedeniyle zorluklar yaratıyor. Daha önce üretimi optimize etmeye yönelik hesaplamalar 10 dakika ile 1 saat arasında sürüyordu ancak D-Wave’in kuantum tavlama teknolojisiyle 1.000 araç için bu süre 5 dakikaya indi.

Bu hızlanma, gövde, boya ve montaj atölyeleri arasında işlerin daha hızlı dağıtılmasını sağlayarak zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağladı. Interesting Engineering, bu yaklaşımın kuantum teknolojilerinin endüstriyel süreçleri nasıl iyileştirebileceğini gösterdiğini belirtiyor.

D-Wave’in ikinci projesi, kuantum makinesinin yeni ilaçlar için moleküler yapılar üreten bir dil modelinin performansını iyileştirdiği Japan Tobacco’da gerçekleşti. Kuantum tavlama, modelin daha iyi terapötik özelliklere sahip daha fazla “kaliteli molekül” üretmesini sağlarken, enerji maliyetlerini de düşürdü.

Bu alanda ilk kez bir kuantum yöntemi, klasik yaklaşımları geride bırakarak kimyasal problemleri çözmek için ChatGPT kadar verimli modeller eğitebileceğini gösterdi.

Related Posts

Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Türkiye’nin aynı sistemin parçası olduğunu ve benzer durumların yaşanabileceğini açıkladı. Ne sanayi ne vatandaş bu krize hazır.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.