İller Bankası Genel Kurulu’nda ‘turizm vergisi’ çağrısı!

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, İller Bankası’nın 2024 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Ankara’da düzenlenen toplantıya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve çok sayıda belediye başkanı da katıldı.

Yerel yönetimlerin önemli finansman kaynaklarından biri olan İller Bankası’nın genel kurulunda, belediyelerin yatırım projeleri, altyapı çalışmaları ve kentsel dönüşüm faaliyetleri ele alındı.

Toplantıda konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, özellikle turizm kentlerinin karşı karşıya kaldığı finansal dengesizliklere dikkat çekti. Aras, turizm bölgelerinin yaz ve kış nüfusu arasında ciddi farklar bulunduğunu belirterek, bu durumun belediye bütçelerinde büyük bir yük oluşturduğunu vurguladı.

GELİR-GİDER ARASINDA UÇURUM

Başkan Aras, turizm kentlerinin merkezi bütçeden ve İller Bankası’ndan aldığı payların yetersiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Antalya, Muğla, Aydın gibi illerimiz yaz aylarında nüfusunun katbekat üzerinde hizmet vermek zorunda kalıyor. Ancak merkezi bütçeden aldığımız paylar bu yükü karşılamaktan çok uzak. Özellikle turizm sezonunda yaptığımız harcamalar, gelirimizin üç ila beş katına ulaşıyor. Bu sürdürülebilir değil. Gelir-gider dengesizliğini ortadan kaldırmak için yeni çözümler gerekiyor. Kent vergisi ya da turizm vergisi gibi modeller üzerinde acilen çalışılmalı.”

‘TURİZM VERGİSİ ŞART’

Aras, dünyadaki birçok turizm kentinde uygulanan ‘turizm vergisi’ modelinin Türkiye’de de hayata geçirilebileceğini belirterek, şu öneride bulundu:
“Özellikle Brüksel gibi kentlerde turistlerin konakladığı gün sayısına göre belediyeye kaynak sağlayan bir sistem var. Bu vergiler öncelikle altyapı hizmetlerinde, ihtiyaç yoksa kültür, sanat ve tanıtım faaliyetlerinde kullanılıyor. Benzer bir düzenlemenin ülkemizde de hayata geçirilebilir. Turizm kentleri, sadece kendi kaynaklarıyla bu yükü taşımakta zorlanıyor.”

‘VERGİ GELİRLERİ ADİL PAYLAŞILMALI’

Başkan Aras, turizm, inşaat ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren büyük firmaların büyük bölümünün vergi merkezinin başka şehirlerde olması nedeniyle, üretim yapılan bölgelerin vergi gelirlerinden yeterince pay alamadığına da dikkat çekti. Başkan Aras, “Gelir buradan sağlanıyor ancak vergi başka şehirde ödeniyor. Bu da bizim payımıza düşen gelirlerin düşmesine neden oluyor” dedi. Bu konuda yasal düzenleme hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

‘MUHALEFETİN DIŞLANMASI DEMOKRASİYE AYKIRI’

Toplantıda, İller Bankası yönetiminde muhalif belediyelerin temsil edilmemesini de eleştiren Başkan Aras, “Türkiye nüfusunun yüzde 65’ini yöneten belediyeler yönetim kurulunda temsil edilmiyor. Bu açık bir demokrasi ayıbıdır. Kaynakların adil ve eşit dağıtıldığı, partiler üstü bir yönetim anlayışının benimsenmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Türkiye’nin aynı sistemin parçası olduğunu ve benzer durumların yaşanabileceğini açıkladı. Ne sanayi ne vatandaş bu krize hazır.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.