Ünlü Türk şirketini ABD kara listeye aldı

ABD, İran’ın Petrol Kaçakçılığı Ağına Yönelik Yaptırımları Açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Donald Trump yönetiminin İran’ın “istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini” finanse eden yaklaşık 500 milyon dolarlık bir petrol kaçakçılığı ağına yönelik yaptırımları duyurdu.

Bakan Marco Rubio’nun açıkladığı karara göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli beş şirket, bir Türk petrokimya tedarikçisi, bir İran kargo şirketi ve iki gemi listeye alındı.

Yaptırımların, İran’ın nükleer programını desteklediği ve Hamas, Hizbullah ile Yemen’deki Husi isyancıları gibi gruplara fon sağladığı iddia edilen kaçakçılık faaliyetlerini durdurmayı hedeflediği belirtildi.

Kimpaş, İran Petrol Kimyasalları İthalatıyla İlgili Yasa Dışı Faaliyetlerle Suçlanıyor

Yaptırım listesinde dikkat çeken Kimpaş, İran petrokimya şirketinden 15 milyon dolarlık yasa dışı mal ithal etmekle suçlanıyor. Aynı listede yer alan BAE merkezli Solvent Organics FZE’nin 300 milyon dolar, Alseerah Trading LLC’nin ise 150 milyon dolarlık İran menşeli petrokimya ürünü ihraç ettiği öne sürüldü.

Kimpaş’ın Büyümesinde TMSF İhalelerinin Etkisi

Kimya mühendisi Lütfi Abay tarafından 1982 yılında kurulan ve Abay Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kimpaş, Gebze Plastik Organize Sanayi Bölgesi’nde toz polietilen üretimi yapıyor. Plastik ve kimyasal hammadde ticaretiyle büyüyen şirket, 2017’de 640 milyon liralık ciroyla Fortune Türkiye listesine girmiş ve 2021’de cirosunu 3 milyar liraya çıkararak dikkat çekmişti.

Kimpaş, TMSF’den aldığı ihalelerle adını duyurdu. 2021’de FETÖ soruşturması kapsamında el konulan Naksan Plastik’i 1.4 milyar liralık teklifle satın alan şirket, 150 bin metrekarelik üretim tesisine sahip Naksan’ı bünyesine kattı. Ayrıca, TMSF’den Naksan Holding’e ait Royal Halı’yı 121 milyon liraya alarak Royal Halı, Pierre Cardin Halı, Atlas Halı, Studio Halı ve Nakpilsa markalarının sahibi oldu.

ABD’nin yaptırımları, Kimpaş’ın bu hızlı büyüme sürecinde uluslararası alanda karşılaştığı ilk büyük engel olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

İmalat sektörü 13 aydır kesintisiz yavaşlıyor!

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarını açıkladı: Açıklanan verilere göre nisan ayında Türkiye’nin imalat sektörü, üretim ve siparişlerdeki düşüşle zorlu bir döneme girdi. Ancak gıda sektörü bu eğilimden ayrılarak büyümeye devam ediyor.

İstanbul’un zam şampiyonu belli oldu – 2 Mayıs 2025

İstanbul Ticaret Odası, 2025 Nisan ayına ait perakende fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Verilere göre, geçen ay fiyatı en çok artan ürün yüzde 43,97 ile limon olurken, en fazla ucuzlayan ürün yüzde 41,15 ile patlıcan oldu.

Hatay’da TOKİ şantiyesinde eylem: ‘İki aydır maaş alamıyoruz’

Hatay’ın Antakya ilçesinde TOKİ projelerinde çalışan 50 işçi, iki aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle inşaat şantiyesinde eylem yaptı. İşçiler, sorunları çözülene dek şantiyeden gitmeyeceklerini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı’ndan mısır ithalatına ilişkin açıklama

Ticaret Bakanlığı mısır üretiminin, tüketimi karşılamada yetersiz kalması nedeniyle azami 1 milyon ton için 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ithalatta tarife kontenjanı açıldığını belirtti.

Yüksek et fiyatları satışları düşürdü

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et fiyatları ve kurbanlık fiyatlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, “Enflasyondan en çok etkilenen sektör tarım ve hayvancılık. Ramazan’dan sonra kasaplarda etin fiyatının yüksek olmasından dolayı ve ekonomik durumdan dolayı satışlarda düşüş var” dedi.

Güneydoğu’nun kuru meyve ihracatı yüzde 4 arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yılın ilk çeyreğinde 99 milyon 908 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir