Türkçe düşünebilen yapay zeka için çalışmalar yapılıyor

Türk Dil Kurumu Başkanı: Türkçe Düşünen Yapay Zekalar Üzerinde Çalışıyoruz

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, gelişen teknolojiyle yapay zeka ürünlerinin bütün dünya dillerini etkilediğini belirterek, “Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.” dedi.

ChatGPT gibi ürünler çıktıktan sonra yapay zekanın daha da önemli bir hal almaya başladığını anlatan Mert, “Bu konu çok önemli, dünyadan geri kalamayız. Şu an kurumlarımızın bir kısmı bunun Türkçesini yapmış durumda. Yani Türkiye’de Türkçe düşünen ve Türkçe cevap veren yapay zeka benzeri ürünler yapılmış durumda fakat bunun geliştirilmesi gerekiyor, geliştirilebilmesi için de büyük dil modeline ihtiyacımız var.” diye konuştu.

“Mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil”

Ulusal Türkiye Derlemi’nde kültürün bütün alanlarının, Türkçe ile ortaya konulan bütün bilim dallarına ait metinlerin dengeli şekilde yer alacağını anlatan Mert, şöyle devam etti:

“Bunun neticesinde de bu veriye bir sözlük bilim yazılımı entegre ederek sözlüğümüzü güncelleyeceğiz. Geçmişin şartlarında sezgisel ve metinler taranarak hazırlandığı için mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil. Mevcut sözlüğümüzdeki söz varlığı şu an 130 bin civarı ama sözlüğümüzü güncellediğimizde 1 milyonun üzerine çıkacağını görüyoruz. Bu, direkt Türkçe düşünen yapay zekaları etkileyecek ve onların gelişmesine hız verecek. Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.”

Her devletin yaptığı yapay zeka ürünü ile kendi algısını dünyaya pazarladığına dikkati çeken Mert, şunları anlattı:

“Bugün Filistin meselesini ChatGPT’ye sorarsanız gerçek bilgiyi size sunmaz, kendi algısını sunar. Yani her devlet yaptığı yapay zeka ile kendi algısını dünyada sunuyor, gönderiyor. Bundan dolayı son 2 yıldır en fazla üzerinde durduğumuz, mesai harcadığımız konulardan birisi yapay zeka ile büyük dil modeli. Yani büyük dil modelinde mutlaka corpus (derlem) dil bilimcilerinin de çalışması gerekiyor. Sadece yazılımcıların yapabileceği bir şey değil. İnsanlar bütün bilim dallarına ait bilgileri sadece ve sadece dille öğrenir, yapay zekalar da öyle. Her yapay zekanın arkasında gelişmiş bir dil, gelişmiş bir bilgi birikimi var. İşte biz de şu an bütün bilim dallarında, bütün alanlarda Türkçemizle ortaya konulan bilgilerle büyük dil modelini büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. O zaman biz de kendi yapay zekamızla çıkarlarımızı koruyan doğrularımızı dünyaya sunabileceğiz.”

“Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var”

Mert, dille ilgili toplumun en çok şikayetçi olduğu konulardan birinin de yabancı kelimelerin kullanıldığı tabelalar olduğunu aktardı.

Türkçenin korunması için bütün dünyayı inceleyerek bir çalışma hazırladıklarını belirten Mert, “Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var. Çalışmamızı ilgililere, meclise taslak olarak sunduk. İnşallah önümüzdeki süreçte kabul edilir ve konuya dair bir filtreleme, kurallar dizisi gelir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Son iki yılda “airfryer” kelimesinin ürünle birlikte aşağı yukarı birçok eve girdiğini kaydeden Mert, “Türkçeyi koruma kanunu çıkmış olsaydı bu ürünü ilk kez Türkiye’ye getiren firmanın TDK’ye müracaat etmesi gerekirdi ve bu ürün kullanım kılavuzunda Türkçe adıyla ülkemize giriş yapardı ve muhtemelen bugün ‘airfryer’ diye bir kelime kullanılmayacaktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Gece gelen kaza: Musk’ın 5 milyar dolarlık gururu patladı

Teknoloji milyarderi Elon Musk’ın SpaceX şirketine ait 5 milyar dolarlık Starship roketi, statik ateş testi sırasında patladı. Gece meydana gelen korkunç kazadan sonra birçok kişi Starship’in yakın zamanda fırlatılmayacağını öne sürüyor.

Take-Two Interactive: GTA 6’nın ertelenmesini destekliyoruz

Rockstar Games, Grand Theft Auto serisinin yeni oyunu GTA 6’nın çıkış tarihini ertelediğini duyurdu ve oyunun 26 Mayıs 2026’da piyasaya sürüleceğini açıkladı. Geliştirici ekip, oyunun tamamlanması için başlangıçta planlanandan daha fazla zamana …

Google’dan yeni yapay zekâ uygulaması: NotebookLM çok yakında mobilde

Google, yapay zekâ destekli araştırma uygulaması NotebookLM’yi Android ve iOS için ön siparişe açtı. 20 Mayıs’ta Google I/O 2025’te tanıtılması beklenen uygulama, belgeleri özetleyip podcast bile üretebiliyor.

SIM kartlara veda: Yeni dönem başladı

İlk cep telefonlarından itibaren gittikçe küçülerek kullandığımız SIM kartları, yakında tarih oluyor. Google’ın geliştirdiği yeni özellik ile fiziksel SIM kartların sonu yaklaşıyor.

Nisan ayında en çok izlenen dizi ve filmler belli oldu!

JustWatch tarafından paylaşılan güncel verilere göre Türkiye’de dijital platformlarda en çok izlenen dizi ve filmler belli oldu. 1 Nisan – 30 Nisan tarihleri arasındaki verileri kapsayan listede Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, BluTV gibi …

BAE’nin küresel yapay zeka yarışında cesur adımı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yerli üretim yapay zekâ (AI) modeli Falcon, küresel teknoloji arenasında büyük ses getiriyor ve OpenAI’nin ChatGPT’si ile Çin’in DeepSeek’i gibi devlere meydan okuyor. Ancak Falcon yalnızca yapay zekâ yarışında bir rakip değil; güvenlik, güvenilirlik ve yeniliği merkezine alan, BAE’nin yapay zekâ geleceğine liderlik etme iddiasının cesur bir göstergesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir