Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı Beslenme Tüyolarıyla Kurban Bayramı’na Hazırlık

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan gelen sağlıklı beslenme önerileri ve et pişirme tavsiyeleri dikkat çekiyor.

Türkiye gazetesinden Ziynet Kocabıyık’ın haberine göre, Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan Aksan, özellikle kavurma gibi yemeklerde sıkça kullanılan tuz konusuna dikkat çekiyor. Aksan, aşırı tuz tüketiminin kan basıncını artırabileceğini belirterek, “Sağlığımız için günlük tuz alımını bir çay kaşığıyla sınırlamak son derece önemlidir” diyor.

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Sağlıklı bireylerin günlük ek şeker tüketiminin kalorinin yüzde 10’undan az olması gerekmektedir. Bu da bayram günlerinde günlük bir küçük kâse sütlü tatlı veya bir dilim şerbetli tatlı ile sınırlandırılabilir. Şerbetli tatlı alternatifleri arasında şekersiz sorbe, sade dondurma, bitter çikolata, hurma özüyle tatlandırılan sütlü tatlılar, yoğurt ve meyve karışımları bulunmaktadır.” şeklinde açıklamada bulunuyor.

Eti Yoğurt ve Ayranla Dengede Tutun

Bayram sofralarında süt ürünlerinin önemine dikkat çeken Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Kırmızı et demir ve protein içerirken, aşırı tüketildiğinde sindirimi zorlayabilir. Sindirimi desteklemek ve midenizi rahatlatmak için et yanında yoğurt veya ayran gibi fermente süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca probiyotik etkileriyle bağırsak sağlığınıza da olumlu katkı sağlarlar” önerisinde bulunuyor.

Related Posts

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.