Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Ahududunun Bağırsak Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Beslenme uzmanları ve doktorlar, lif ihtiyacını karşılamak için doğal kaynaklara yönelmenin önemine vurgu yapıyor. Bu kapsamda, lif açısından zengin olan meyveler öne çıkıyor. Gastroenterolog Will Bulsevich, ahududuyu bağırsak sağlığı açısından “1 numaralı ürün” olarak nitelendirdi.

Bir fincan ahududu yaklaşık 7 gram lif içeriyor. Ayrıca C vitamini ve polifenoller bakımından da oldukça zengin. Bu iki bileşen, vücutta antioksidan etki göstererek hücre hasarını azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Diyabet ve Hassas Bağırsak İçin De Uygun

Araştırmalar, doğal şeker içermesine rağmen ahududunun tip 2 diyabet gelişme riskini düşürebileceğini ortaya koyuyor. Hali hazırda diyabet hastalığı bulunan kişilerde ise kan şekeri kontrolüne katkı sağladığı belirtildi.

Ahududu, aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıklarda şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilen fermente edilebilir karbonhidratlar (FODMAP) bakımından düşük bir meyve olarak öne çıkıyor. Bu yönüyle hassas bağırsak yapısına sahip bireyler için de önerildi.

Uzmanlar Uyarıyor

Bağırsak sağlığına katkı sağlamak isteyenlerin, diyetlerine düzenli olarak ahududu eklemesi tavsiye ediliyor. Ancak uzmanlar, herhangi bir besin takviyesi veya değişikliğe gitmeden önce mutlaka doktora danışılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Makalede yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amacı taşıyor.

Related Posts

Lenfomada zamanlama önemli: Erken tanı ile tedavi mümkün

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, halk arasında “lenf bezi kanseri” olarak bilinen lenfomanın, erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Dr. Burak Çağrı Aksu: Kasık bölgesinde hissedilen ağrının nedeni kalça sorunları olabilir

Dr. Burak Çağrı Aksu: Kasık bölgesinde hissedilen ağrının nedeni kalça sorunları olabilir

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı.