Kilis’te Yorgancılık Tehlikede

Kilis’in tescilli yorgan ustaları devlet desteği bekliyor

Kilis’in tescilli yorgan ustaları, asırlık mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Mesleğin geleceğini tehdit eden çırak yetişmemesi ve düşük kazançlar, yorgan ustalarını endişelendiriyor.

Eskiden Kilis’te 50-60 kişinin çalıştığı yorgancılık mesleği, günümüzde sadece üç kişiyle sınırlı. Ustalar, zanaatin yaşatılabilmesi için devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor.

Yorgan ustası Mustafa Yılmaz, “Kalfaların yanında çıraklar çalışırdı. Şimdi ise bir kalfa bile bulmak zor. 20 yıldır çırak yetiştiremiyoruz. Yorgancılık neredeyse yok olma noktasına geldi. Kilis’te üç yorgancı dükkanı kaldı, eskiden ise 50-60 civarıydı” diye konuştu.

Diğer bir yorgancı ustası İlhan Karataş ise mesleğin kıymetinin anlaşılmadığını belirterek, “Yorgancılık el becerisi ve sevgi gerektiren bir zanaattır. Ancak gençler bu mesleği tercih etmiyor. Zanaatımıza sahip çıkılmadığı sürece bu meslek tehlikeye girecek” açıklamasında bulundu.

Yorgancı ustası Karataş, bir yorganın çıkma süresinin modeline göre değiştiğini ve kazancının asgari ücretle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ifade etti. Kendini iyi hissettiği zamanlarda 22 bin TL’ye kadar kazanabildiğini ancak mesleğin zorlukları nedeniyle motivasyonunun önemli olduğunu aktardı.

Kilis’in yorgancılık mesleği adına umutlarını devlet desteğine bağlayan ustalar, mesleklerini geleceğe taşımak ve yaşatmak için devletin desteğini bekliyor. Yılmaz, “Yorgancılığı Avrupa’ya, Amerika’ya bile satabiliriz. Ancak destek almazsak, bu güzel meslek yok olabilir” dedi. – KİLİS

Related Posts

Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Türkiye’nin aynı sistemin parçası olduğunu ve benzer durumların yaşanabileceğini açıkladı. Ne sanayi ne vatandaş bu krize hazır.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir