İklim değişikliğinden etkilenen kayısı mercek altına alınıyor

Malatya Kayısısı Üretimi, İklim Değişikliği ve Ekolojik Olaylarla Mücadele Ediyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünleri arasında yer alan Malatya kayısısı, kentteki 50 bin ailenin geçim kaynağı haline geldi. Yaz aylarında hasat edilen ve 100’den fazla ülkeye ihraç edilen kayısının rekoltesi, iklim değişikliği ve ekolojik olaylar nedeniyle olumsuz etkileniyor.

Türkiye genelinde 22 milyon kayısı ağacından 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Malatya Kayısısının Ekolojik ve İklim Değişikliğinin Kayısı Üretimine Olası Etkileri” projesi kapsamında çözüm arayışı devam ediyor.

Proje kapsamında Malatya’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen kayısılar, farklı rakım ve lokasyonlarda incelenecek. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, iklim değişikliğinin Malatya kayısısına etkilerini gözlemlemek amacıyla projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Özcan, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen projenin, Malatya kayısısının ekolojik yapısı ve üretime olası etkileri konusunda detaylı bir bilimsel çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Projede yer alan akademisyenler, sorunları tespit ederek çözüme yönelik adımlar atacaklarını vurguladı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan sorunların çözülmesi durumunda, Malatya ekonomisi için önemli bir kaynak olan kayısının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasının sağlanacağını belirten Özcan, projenin önemine dikkat çekti.

Malatya’nın tanıtımı açısından da büyük öneme sahip olan kayısının, üretim aşamasında yaşanan verim kaybının ortaya konulmasının gerekliliği üzerinde duran Özcan, tüketicilere sağlıklı ürünler sunabilmek adına bu tür çalışmaların önemine değindi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Bayraktar TB3’ten bir başarı daha!

Türkiye’nin savunma sanayi alanında dünya çapında liderliğe erişen markası Baykar Teknoloji’nin ürettiği Bayraktar TB3, TCG Anadolu Gemisi’ne tam otomatik olarak iniş ve kalkış gerçekleştirdi.