Çarşı davasının gerekçeli kararı açıklandı: ‘Aralarında dostluk ilişkisi dışında bir bağ yok’

Çarşı Üyelerine Yargıtaydan İkinci Beraat Kararı!

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yargılandıkları davada aldıkları beraat kararları Yargıtay tarafından bozulan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında dokuz yıl sonra verilen ikinci beraat kararına ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma ilamından sonra yeniden ele aldığı Çarşı davasına ilişkin kararını 23 Aralık 2024’te görülen duruşmada açıkladı. Tüm sanıklar, üzerlerine atılı “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Terör örgütü kurma veya yönetme” ve “Örgüte üye olma” suçlarından beraat ettiler.

“ARALARINDA DOSTLUK İLİŞKİSİ DIŞINDA BİR BAĞ YOK”

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tamamının Beşiktaş Spor Kulübü taraftarı olduğunu, aralarında takım taraftarlığından ve sosyal paylaşımlardan kaynaklanan arkadaşlık ve dostluk ilişkisi dışında hiyerarşik yapı, görev dağılımı, organizasyon şeması, maddi kaynak, silah mühimmatı ve gizlilik esasları bulunmadığına kanaat getirdi. Çarşı grubunun, takım taraftarlığından kaynaklanan, legal sosyal etkinlikler dışında herhangi bir illegal faaliyet içinde de bulunmadıklarını belirten mahkeme, Haziran 2013 tarihinde olan Taksim Gezi Parkı protestolarını düzenleyen yapı içinde de bulunmadıkları sonucuna vardı.

“ANAYASAL HAKLARINI KULLANDILAR”

Gerekçeli kararda, sanıkların Anayasal bir hak olan ve demokratik ifade özgürlüğü içinde protestolara katıldıkları belirtilerek, zaman içinde farklı kişi veya grupların provokasyonu veya kolluk güçlerinin orantısız güç kullanmaları sonucunda oluşan olumsuz durumlara ve suç teşkil eden eylemlere katıldıklarının somutlaştırılamadığı ifade edildi.

TELEFON GÖRÜŞMELERİ “YASAK DELİL” KABUL EDİLDİ

İddianamede yer alan mağdurların, sanıklarla ilgili herhangi bir suç isnatlarının bulunmadığını da kaydeden mahkeme, dosyada dava açılması için yeterli delil olarak gösterilen baz istasyonu tespitlerinin tek başına bir anlam ifade etmediğini ve bu dosya açısından usulüne uygun olarak alınmayan telefon görüşme tapelerinin ‘yasak delil’ niteliğinde olduğunu ifade etti. Gerekçeli kararda ayrıca iletişim tespit tutanakları da ‘yasak delil’ olarak kabul edildi.

“ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANIR”

Related Posts

Milli Savunma Bakanı İran sınırında

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye-İran sınırındaki birlikleri denetlemek için İran sınırına gitti.

Hint savaş gemilerine liman açtı: Rumlar’dan Modi’ye Makaryos nişanı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ‘Türkiye karşıtlığında’ aynı çizgide buluştuğu Kıbrıs Rum yönetimini ziyaret etti ve Rum lider Nikos Hristodulidis’ten devlet şeref madalyası, ‘Makaryos nişanı’ aldı. Rum lider Modi’yi BM denetimindeki ara bölgeyi gezdirdi ve KKTC ile Beşparmak Dağları’na kazılı Türk bayrağını göstererek Türkiye’den şikayetçi oldu.

İsrailli gazeteciden skandal sözler: Finalde Türkiye var

İsrailli gazeteci Eyal Berkovitch, televizyon yayınında Türkiye’yi hedef alan skandal açıklamalarda bulundu. Gerilimi futbol maçına benzeten Berkovitch, “Finalde Türkiye var” sözleriyle tepki çekti.

Metal dedektörü ile Viking hazinesi buldu: Gizemli kolye, Arap dirhemleri, külçeler….

Almanya’nın kuzeyinde bir metal dedektörü tutkunu, yaklaşık 200 parçadan oluşan erken Orta Çağ’a ait bir Viking hazinesi keşfetti. Hazine, Arap dirhemleri, külçeler, kesilmiş gümüş parçaları, bir çömlek parçası, bileyleme taşı ve gizemli bir kolye içeriyor. En dikkat çekici parça ise, haç mı yoksa tamamlanmamış bir Thor çekici mi olduğu tartışmalı olan kolye ucu.

‘Turgut Altınok’ soruşturmaları: AKP’li ismin 6 dosyası savcılıkta

Ankara’nın Keçiören ilçesinde uzun yıllar belediye başkanlığı yapan ve son yerel seçimlerde AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Turgut Altınok hakkında, görev yaptığı döneme ilişkin 6 ayrı adli soruşturma yürütülüyor.

Savcı mütalaasını açıkladı: İmamoğlu hakkında siyasi yasak ve hapis istemi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve ailesine yönelik tehdit içerikli sözler sarf ettiği iddiasıyla açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. Davanın ikinci celsesinde esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, İmamoğlu’nun 2 yıl 8 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını ve ayrıca siyasi yasak getirilmesini talep etti.