Bilim açıkladı: Ölürken ışık saçıyoruz

Kanada’da Yapılan Araştırmaya Göre, Ölüm Anında Canlılar Işıldıyor!

Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yaşamın sona erdiği “o son an”da, bedenin mikroskobik düzeyde ışıldayarak bir tür “vedalaşma sinyali” verdiği iddia ediliyor.

Calgary Üniversitesi ile Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin ortak yürüttüğü bu çalışmada hem fareler hem de bazı bitki türleri incelendi. Fizikçi Dr. Vahid Salari ve ekibi, canlıların ölüm anında gözle görülemeyecek kadar zayıf ışık parçacıkları yaydığını tespit etti.

Bu olay bilim dünyasında “ultra zayıf foton emisyonu” (UPE) olarak bilinir. Canlı organizmalarda yaşam süreci boyunca devam eden bu emisyon, ölümle birlikte aniden kesilir. Araştırmacılara göre, bu durum biyolojik hayatın ışık yoluyla takip edilmesi konusunda yeni fırsatlar sunabilir.

GELECEKTE TANI YÖNTEMİ OLARAK KULLANILABİLİR

Elde edilen verilere göre ışığın kaynağı vücut ısısı değil, hücresel düzeyde oluşan oksidatif strestir. Özellikle reaktif oksijen türlerinin hücre içinde artmasıyla birlikte bu ışık salınımı yoğunlaşır.

Dört fare üzerinde yapılan deneylerde, önce yaşamlarında karanlık ortamda biyofoton salınımı gözlemlenmiş, ardından bu fareler öldürüldüğünde foton salınımının neredeyse tamamen durduğu belirlenmiştir.

Aynı deney bitkilerle de tekrarlanmış ve kimyasal veya stres altında olan bitkilerde ışık salınımının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir.

Araştırmacılar, biyofoton salınımının gelecekte invaziv olmayan tanı tekniklerinde kullanılabileceğini öngörmektedir. Bu yöntemle stres, hastalık veya doku hasarı gibi durumlar erken aşamada tespit edilebilir.

Çalışmanın sonuçları, saygın bilim dergisi The Journal of Physical Chemistry Letters’da yayınlandı. Araştırma, canlıların ölüm anlarına dair yeni ve gizemli bir pencere açarken, aynı zamanda tıp ve biyofizik alanında devrimsel potansiyele sahip olabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan indirim

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan bir indirim yapıldı.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.