ABD’nin yasağı delindi: Çin, 1 milyar dolarlık Nvidia çipini nasıl aldı?

ABD’nin Yapay Zeka Çipleri, Çin’e İhraç Edilmeye Devam Ediyor

ABD’nin gelişmiş yapay zeka çiplerinin Çin’e ihracatını kısıtlamasına rağmen, yapay zeka şirketi Nvidia’nın üç ay içinde 1 milyar dolarlık çip satışı gerçekleştirdi. Financial Times’ın analizine göre, Washington’un Pekin’in yüksek teknoloji girişimlerini kontrol etme çabaları yetersiz kalıyor.

ABD merkezli yapay zeka şirketlerinin kullandığı ve Çin’e satılamayan Nvidia çipleri, ülkede hızla büyüyen bir kara borsada popüler hale geldi. Çin’in Guangdong, Zhejiang ve Anhui eyaletlerindeki dağıtıcılar, yasaklı çipleri Çinli veri merkezi tedarikçilerine ulaştırıyor.

YENİ BİR KARA BORSA EKONOMİSİ

Çin’de çoğunlukla sekiz B200 çipli sistemler halinde satış gerçekleşiyor. Yaklaşık 150 kilogram ağırlığındaki paketler, 500 bin dolara kadar alıcı buluyor. Çinli şirketlerden biri olan “Gate of the Era”, mayıstan bu yana yaklaşık 400 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

YASAL AÇIKLAR VE ZAYIF DENETİM

Çin içinde çip satışı yasal kabul edilirken, bu ürünleri Çin’e ihraç edenler ABD ihracat kontrollerini ihlal ediyor. Nvidia, bu satışlarla ilişkilendirilmediğini belirterek kaçakçılığa karşı olduklarını vurguladı.

SOSYAL MEDYADA ÇİP PAZARI

Çin’in sosyal medya platformlarında çip satan şirketlerin ilanlarına rastlanıyor. Bu şirketler, ürünlerinin yasalara uygun şekilde kullanıldığını iddia ediyor. Ancak ABD’nin bazı çip ihracat kısıtlamalarını kaldırması, yasadışı satışlarda düşüşe neden oldu.

Hatta bazı dağıtıcılar, henüz piyasaya sürülmeyen B300 çipleri için ön sipariş toplamaya başladı. Uzmanlara göre, Çinli alıcılar sınırlı Nvidia çiplerini Güneydoğu Asya’daki ülkeler aracılığıyla temin ediyor.

GÖZLER GÜNEYDOĞU ASYA’DA

ABD Ticaret Bakanlığı, Güneydoğu Asya ülkelerine yönelik yeni ihracat kısıtlamaları değerlendiriyor. Ancak sektör kaynakları, Avrupa üzerinden yeni tedarik zincirleri oluşturulduğunu belirtiyor.

Related Posts

“Sonsuz kimyasallardan” kurtulmanın hızlı yolu bulundu

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir katalizör, doğada kalıcılığıyla bilinen PFAS türü kimyasalları (Sonsuz Kimyasallar) düşük sıcaklıkta ve toksik madde kullanmadan parçalayabiliyor.

Elon Musk duyurdu: “Bebek Grok” geliyor

Verdiği yanıtlarla tartışma yaratan yapay zeka destekli Grok uygulamasının “çocuk dostu” bir versiyonunun hizmete sunulacağı açıklandı.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Galaxy’den iPhone’a göz kırpan güncelleme

Samsung, Android 16’yı kullanıcılarına One UI 8 güncellemesiyle sunmaya hazırlanıyor. Bu güncelleme, özellikle yeni Gelişmiş Koruma Modu sayesinde iPhone’un güvenlik sistemlerine benzer özellikleri Android’e taşıyor. Android Authority’e göre, bu mod …

Genetikte yeni bir çağ başlıyor: “Sentetik İnsan Genomu” projesi başladı

İngiltere merkezli önde gelen üniversitelerden bilim insanları, “Sentetik İnsan Genomu” (Synthetic Human Genome – SynHG) adı verilen devrimsel bir çalışmaya resmen başladı. Projenin ilk adımı, insan genomunun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan tek bir kromozomun genetik kodunun sıfırdan yazılması olacak. Tüm DNA dizilimi öncelikle dijital ortamda tasarlanacak ve ardından laboratuvar ortamında inşa edilecek.

Tesla’dan bir ilk: Sürücüsüz araç sahibine teslim edildi

Otoban ve ara sokaklardan geçen sürücüsüz araç, yolu başarıyla kat etti