Dr. Burak Çağrı Aksu: Kasık bölgesinde hissedilen ağrının nedeni kalça sorunları olabilir

Kalça Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kasık bölgesindeki ağrılar, kalça eklemi sorunlarının habercisi olabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burak Çağrı Aksu, bu konuya dikkat çekerek, aktivite ile artan ağrıların erken uyarı işareti olabileceğini belirtti.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burak Çağrı Aksu, günlük yaşam aktiviteleri sırasında hissedilen kalça ağrılarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Bu ağrıların kişinin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Dr. Aksu, hastaların bu rahatsızlığı basit bir kas yorgunluğu olarak göz ardı etmemeleri gerektiğini dile getirdi.

Ağrının uzun süre devam etmesi, gece uykudan uyandırması, günlük aktivitelerde zorlanmaya sebep olması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Dr. Aksu, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Kalça ağrısının belirtileri”

Kalça sıkışma sendromu ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların en sık görülen belirtisinin kasık bölgesinde ağrı olduğunu belirten Dr. Aksu, oturup kalkarken, merdiven çıkarken veya araçtan inerken hissedilen zorlanmaların kalça sorunlarına işaret edebileceğini söyledi. Özellikle genç yaşlarda görülen bu belirtilerde uzmana başvurulması gerektiğini ifade etti.

“Yaşla birlikte artan riskler”

Her yaşta kalça ağrısının farklı sebeplerden kaynaklanabileceğini belirten Dr. Öğr. Ü. Aksu, özellikle 40 yaş sonrasında kalça eklemi sorunlarının arttığına dikkat çekti. Kıkırdak yapısındaki zayıflık ve kas gücündeki azalma gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğuna değinen Dr. Aksu, bu nedenle belirtiler göz ardı edilmemeli ve uzman kontrolünden geçilmelidir.

“Uzun süre oturma risk oluşturabilir”

Dr. Öğr. Ü. Aksu’nun verdiği bilgiye göre kalça ağrıları yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Özellikle ağır yük kaldıran kişiler ve uzun süre oturan bireylerde kalça ağrıları daha sık görülebilir. Bu nedenle koruyucu önlemler alınmalı ve yaşam tarzı gözden geçirilmelidir.

“Tedavi edilmeyen ağrılar ciddi sorunlara yol açabilir”

Kalça ağrıları zamanla hareket kısıtlılığına ve diğer eklem sorunlarına neden olabilir. Bu durumun psikolojik olarak da olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çeken Dr. Aksu, tedavinin önemine vurgu yaparak, yaşam kalitesini korumak için erken teşhisin ve doğru tedavinin önemli olduğunu belirtti.

“Koruyucu önlemler hayati önem taşır”

Dr. Öğr. Ü. Aksu, kalça sağlığını korumak için ideal kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak ve profesyonel destek almak gibi adımların atılmasının önemini vurguladı. Kalça ağrısı yaşayan bireylerin yaşam tarzlarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Aksu, kalça sağlığını korumanın temel adımlarını sıraladı.

Related Posts

Lenfomada zamanlama önemli: Erken tanı ile tedavi mümkün

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, halk arasında “lenf bezi kanseri” olarak bilinen lenfomanın, erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Ne avokado ne de kayısı: Bağırsak için en iyi meyve açıklandı

Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük 25 ila 38 gram lif tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu miktara ulaşabilenlerin oranı oldukça düşük. Yapılan değerlendirmelere göre, erkeklerin sadece %3’ü, kadınların ise yaklaşık %10’u önerilen lif miktarını günlük olarak karşılayabiliyor.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı.