‘Ödeme sistemlerinde potansiyel yüksek’

Ödeme Sistemleri Zirvesi Güçlü İşbirliği ve Kapasite Gelişimi İçin Düzenlendi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen ‘Ödeme Sistemleri Zirvesi’, bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi ve sektörel kapasitenin geliştirilmesi hedefiyle gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan isimlerden biri de Çakar oldu. Çakar, ödeme sistemlerinin ekonominin parasallaşması ve finansal sektörle bütünleşmesi için hayati bir rol oynadığını vurgulayarak, “Ödeme sistemleri, finansal istikrarın temel taşlarından biridir. Güvenilir bir ekonominin olmazsa olmazlarından biri de paranın güvenilirliğidir. Bu güven, paranın değişim fonksiyonunu yerine getirme kabiliyetiyle ilişkilidir ve yerel ile küresel ticaretin devamlılığı için hayati bir öneme sahiptir” dedi.

Çakar, gelecekte ödeme sistemlerinin teknolojik inovasyonlar, değişen tüketici beklentileri, düzenleyici çerçeveler ve rekabet gibi faktörler tarafından şekilleneceğini ifade etti. Gelecek döneme dair beklentilerini şu şekilde sıraladı: Nakit kullanımının azalması ve dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, FAST gibi sistemlerin küresel çapta benimsenmesi, akıllı telefonlar ve mobil uygulamaların ödeme süreçlerinde daha etkin rol oynaması, biyometrik teknolojilerin ödeme süreçlerinde daha yaygın hale gelmesi, veri paylaşımı ve API entegrasyonlarının genişlemesi, dijital paraların kullanımının yaygınlaşması ve güvenli ödeme altyapılarının kritik hale gelmesi.

Öncelik Siber Güvenlik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da zirvede yer aldı. Karahan, finansal sistemin güvenliği ve sürekliliği açısından siber güvenliğin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, Merkez Bankası’nın siber güvenlik konusundaki önceliklerini ve teknolojik altyapı yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı. “Siber güvenlik bizim açımızdan ayrı bir öneme sahip” diyen Karahan, olası saldırılara karşı bankanın iç sistemlerinde hızla müdahale edebilme kabiliyetine sahip olduklarını belirterek, “Merkez Bankası, iç sistemlerinde herhangi bir probleme karşı bir saat içinde müdahale edebilme kapasitesine sahiptir” dedi. Karahan, olası kriz durumlarına karşı çok katmanlı bir hazırlık stratejisi izlediklerini ve riskleri dağıtmak için yedekleme yöntemlerine başvurduklarını belirtti. Ayrıca, döviz ve repo piyasalarında siber saldırıların yanı sıra doğal afet gibi diğer olası kriz durumlarına karşı da hazırlıklı olduklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Bakanlık ‘Acele kodu’ verdi: 81 ilin hepsinde kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından “acele” koduyla gönderilen yazıda, Kurban Bayramı sonrası hayvan hareketlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle şap …

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

AK Parti’den emekli maaşlarına ilişkin açıklama: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM’de en düşük emekli maaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Rekor dalgasına borsa katılamadı

Asya’dan Avrupa’ya birçok ülke borsası yüzde 20’yi aşan oranlarda yükselirken, ABD borsaları da rekor kırdı. Borsa İstanbul ise siyasi krizin kurbanı oldu.

Tarıma destek üreticiyi sevindiriyor, pazar da memnun!

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen dağıtım programı, Bereket Mahallesi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Dağıtımı yapılan Lerote cinsi sanayi tipi domates fideleri; yüksek verimi, kalın etli yapısı, hastalıklara dayanıklılığı …

TZOB Genel Başkanı Bayraktar kuraklıktan zarar gören çiftçiler için destek istedi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Hatay’ın Erzin ilçesinde zirai dondan ve kuraklıktan etkilenen narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, üreticilerin emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili yaşadığı sorunların çözülmesini de istedi.