Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak İltihabı ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kulak iltihabı, su teması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olup, uzmanlar yanlış temizleme alışkanlıklarına dikkat çekiyor.

Dış kulak iltihabı olarak da bilinen Otitis Eksterna, kulak yolunun derisinin iltihaplanması sonucu meydana gelir. Genellikle bakteri veya mantar kaynaklı olan bu enfeksiyon, su ile temasın yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkar. Deniz veya havuzda yeterince temizlenmemiş suya maruz kalmak, duş sırasında suyun kulağa kaçması, bakteri ve mantarların çoğalmasına yol açar. Ayrıca, yanlış kulak temizleme alışkanlıkları da kulakları tahriş edebilir ve iltihaba davetiye çıkarabilir.

Kulak İltihabının Belirtileri

  • Dış kulak yolunda kızarıklık ve ağrı
  • Akıntı
  • Kaşıntı
  • Dokunmaya karşı hassasiyet
  • Şişlik
  • İşitme zorlukları
  • Kulak çınlaması

Kulak İltihabı Tedavisi

Tedavi, genellikle lokal antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılarak yapılır. Ayrıca, su temasından kaçınılması da önemli bir adımdır. Antibiyotik tedavisi gerekebilir ve hastalık genellikle 10 gün içinde iyileşir. Ancak, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini ve ilerleyen durumlarda daha büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Önlemler:

  • Emin değilseniz önlem alın: Yüzüyorsanız, kulağınıza su kaçmasını önlemek için yüzücü bonesi veya kulak tıkacı kullanabilirsiniz.
  • Iyice kurulayın: Duş veya yüzme sonrası kulaklarınızı iyice kurulayın.
  • Sert cisimlerle temizlemeyin: Kulak içi temizliğinde pamuklu çubuklar kullanmayın. Bu, sorunu daha da kötüleştirebilir.
  • Kontrollerinizi aksatmayın: Düzenli doktor kontrolü, olası sorunları erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Herkese sağlıklı kulaklar dileriz! (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Kelime kaybıyla başlıyor! Sessiz tehdit: Primer Progressif Afazi

Primer Progresif Afazi’nin (PPA), Alzheimer hastalığı gibi diğer demans türlerinden farklı olarak, başlangıçta sadece dil işlevlerini etkilediğini aktaran Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, nadir görülen nörolojik hastalığın belirtileri, tanı süreci ve hastaya yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.