İmalat sektörü 13 aydır kesintisiz yavaşlıyor!

İstanbul Sanayi Odası, Nisan Ayı Türkiye İmalat PMI Sonuçlarını Açıkladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan Türkiye İmalat PMI anketinin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Elde edilen sonuçlara göre, imalat sektöründeki performans bir önceki aya göre değişim göstermemiş ve 47,3 seviyesinde kalmıştır. Bu durum, sektörün faaliyet koşullarındaki bozulmanın devam ettiğini göstermektedir. Nisan ayında, 13 aydır kesintisiz bir yavaşlama eğilimi yaşanmıştır. Anket verileri, 9 Nisan ile 23 Nisan sabahı arasında toplanmış ve deprem öncesinde tamamlanmıştır.

Üretimdeki Düşüşte Hafif Bir Azalma Gözlemlendi

Sektör, zorlu dış piyasa koşulları ve talepteki durgunluk nedeniyle üretiminde üst üste 13. kez yavaşlama kaydederek, iç ve dış piyasalardaki durgun talep koşullarından etkilenmiştir. Üretimdeki düşüş belirgin olsa da önceki aya göre biraz hafiflemiştir. Yeni siparişlerdeki daralma hız kesmiş olsa da, imalatçılar istihdamı ve satın alma faaliyetlerini azaltmışlardır. İstihdamdaki düşüş beşinci aya, satın alma faaliyetlerindeki düşüş ise on ikinci aya ulaşmıştır. Firmalar ayrıca stok seviyelerini azaltmışlardır.

Tedarikçi Performansında İyileşme Görüldü

Tedarikçi performansında belirgin bir iyileşme gözlenmiştir. Tedarikçilerin teslimat süreleri, üst üste ikinci ay hızlanmış ve Aralık 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Ancak, Türk lirasındaki değer kaybı ve artan ham madde maliyetleri, girdi fiyatlarını en son bir yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştır. Bu durum, satış fiyatlarının artmasına ve nihai ürün fiyatlarının son yedi ayın en yüksek düzeyine ulaşmasına sebep olmuştur.

Sektörde İyileşme Sinyalleri Görülüyor

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Nisan ayında Türk imalatçılarının karşılaştığı zorluklara uluslararası ekonomik belirsizliğin eklendiğini vurgulamıştır. Ancak, bazı göstergelerdeki iyileşme sinyalleri sektörün önümüzdeki aylarda büyüme bölgesine yaklaşabileceğine dair umutları artırmıştır.

Gıda Sektörü Genişleme Gösterdi

İstanbul Sanayi Odası tarafından yayımlanan Türkiye Sektörel PMI Nisan 2025 raporunda, sektörel bazda üretimde ve istihdamda bir düşüş yaşandığı belirtilmiştir. Gıda ürünleri, genişleyen tek sektör olurken, diğer sektörlerde üretim ve istihdam azalmıştır. Özellikle tekstil sektöründe yeni siparişlerde belirgin bir düşüş meydana gelmiştir. İhracat siparişlerinde ise iki sektörde artış gözlenmiş ve bu durum biraz daha olumlu bir tablo çizmiştir. Girdi fiyatlarında yaşanan artışlar arasında, en yüksek artış kara ve deniz taşıtları sektöründe ölçülmüştür.

Related Posts

Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum” dedi.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Sakarya’dan 1.5 Milyar dolarlık otomotiv ihracatı

Türkiye’nin otomotiv üssü Sakarya, 2025’in ilk dört ayında 129 ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 576 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi devlerin üretim yaptığı kent, dış satımın yüzde 84’ünü otomotiv sektöründen sağladı.

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

19 Mart’ta İBB’ye yönelik başlayan operasyonların ardından TL’yi savunmak için bir dizi önlem alan Merkez Bankası’nın yeni kararları açıklandı. TCMB’nin, yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranını 200 baz puan artırmak da dahil aldığı kararlar belli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir