Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

TESİD Başkanı: “Uluslararası Ticarette Yeni Dönem Başlıyor”

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl uluslararası tedarik zincirlerinde ve pazar yapılarında önemli değişiklikler yaşanacağını vurgulayarak, ABD’nin yeni gümrük vergilerinin küresel ticaret için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Tunaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin, AB ve Vietnam gibi ülkeler için yüksek vergiler açıkladığını hatırlatarak, elektronik sektörünün bu vergilerden muaf tutulmasıyla büyük değişimlerin beklendiğini dile getirdi.

Elektronik sanayi için Türkiye’nin yeni fırsatlar sunacağını söyleyen Tunaoğlu, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük kısmının Çin’e karşı verildiğini ifade ederek, bu durumun Türkiye için bir dönüşüm anlamına geldiğini açıkladı.

“Küresel Üretim Haritası Değişiyor”

Uluslararası elektronik sektöründe yaşanan değişimlere dikkat çeken Tunaoğlu, üretimin büyük ölçüde Uzakdoğu’da yoğunlaştığını belirterek, dünya çip üretiminin ve diğer elektronik ürünlerin çoğunun bu bölgede gerçekleştiğini söyledi.

Pandemi, arz darboğazları ve ticaret savaşları gibi etkenlerin küresel üretim haritasını şekillendirmek zorunda bıraktığını belirten Tunaoğlu, ABD ve AB’nin bu konuda çeşitli tedbirler aldığını açıkladı.

Fırsatları Değerlendirmek İçin Adımlar Atılmalı

Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tunaoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için belirli adımlar atması gerektiğini söyledi.

Tunaoğlu’nun sıraladığı adımlar arasında Çin’e uygulanan vergilere benzer düzenlemeler yapılması, ticaret anlaşmaları ve yerli üretimin teşviki gibi konular yer alıyor.

TESİD olarak Türk elektronik sanayisini desteklemeye hazır olduklarını belirten Tunaoğlu, Türkiye’nin bu alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Related Posts

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İşçi veya işveren, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı bir durumla karşılaştığında iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 6 iş günü kuralına uyulması gerekiyor. HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, bu kritik sürenin nasıl işlediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıldı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Bayraktar TB3’ten bir başarı daha!

Türkiye’nin savunma sanayi alanında dünya çapında liderliğe erişen markası Baykar Teknoloji’nin ürettiği Bayraktar TB3, TCG Anadolu Gemisi’ne tam otomatik olarak iniş ve kalkış gerçekleştirdi.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir